Pivo, český národní nápoj.

17. srpna 2011 v 16:49 | Skalák

Pivo, český národní nápoj.


Pivo je také český národní nápoj a patří k naší kultuře, takže na trhu je dostatečný výběr různých značek, například i s nižším obsahem cukrů - dia pivo nebo tzv. nealkoholické pivo, prakticky bez alkoholu. Dia pivo je vhodné nejen pro diabetiky, ale i pro ty, kteří si nechtějí pokazit figuru, třeba dia pivo Diamant má kromě minima cukru průměrný obsahem alkoholu 3,8 %. Obsah cukru a alkoholu je důležitý proto, že typická "pivní figura" je pro příznivce zdravého životního stylu pohled dost odpudivý. Ale nic se nemá přehánět, a pokud pivo nepijeme v nadměrném množství, nemělo by se to na naší postavě vůbec podepsat. Zmiňovaná figura některých "skalních pivařů" navíc souvisí i se způsobem života, vysedávání v hospodě a konzumací nezdravých, tučných jídel. Ostatně ani pití přislazovaných džusů nebo slazených koktejlů s alkoholem není pro nás ženy to nejlepší. Na rozdíl od nich pivo obsahuje řadu pro náš organismus důležitých látek.




Pivovarskými surovinami jsou ječný slad, chmel, pivovarské kvasnice a voda. Výsledný nápoj - pivo, je nutričně vyvážený zdroj vitamínů B, kyseliny listové, křemíku, zinku, sodíku a draslíku a dalších prospěných látek. Chmel - léčivá rostlina - je uváděn i jako účinná bylina proti vzniku rakovinných nádorů. Podle některých studií lehké popíjení piva a jiných kvašených nápojů oddaluje rovněž nebezpečí infarktu. Při vypití 1 litru piva do těla přijmeme průměrně 3 % denní potřeby vitaminu B1 - thiaminu, který odbourává v tkáních sacharidy, 20 % denní potřeby vitamínu B2 - riboflavinu, 45% denní potřeby niacinu - pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol, 31 % denní potřeby vitaminu B6 - pyridoxinu, který má důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, regulaci tuků a sacharidů a pomáhá správní funkci nervového systému. Kyselina listová, které je v jednom litru 52 % naší denní potřeby, je zase důležitá pro tvorbu červených krvinek. A také je potřebná pro těhotné ženy, napomáhá správnému růstu plodu.


Z pivovarských kvasnic přechází do piva také chróm, který podporuje aktivitu insulinu, regulujícího hladinu cukru v krvi. Je-li chrómu nedostatek, hladina cukru je rozkolísaná, a to pak vede k pocitům chuti na sladké.

Malé množství alkoholu není na škodu, jak z energetického hlediska, tak společně s látkami z chmele zpomaluje uvolňování vápníku z kostí (odvápnění), pozor ale na zákeřný ethylalkohol, který je návykový. Odvápňování kostí a následná osteoporóza je strašákem žen, zejména po menopauze. U žen se však alkohol odbourává pomaleji než u mužů.


Pivo je nejlepší konzumovat správně vychlazené, ale lze jej využít i v kuchyni. Dusit se v něm dá ovoce i zelenina, nejtradičnější je ale maso. Známé jsou také pivní polévky, které se dávaly v minulosti ženám v šestinedělí. Takže pojďte s námi vyzkoušet pár netradičních receptů.


Pivní zelňačka

Potřebujeme půl litru piva, kousek prorostlého vepřového uzeného masa, hrst hub, trochu kysaného zelí s nálevem, bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín, majoránku, sůl, 3 stroužky česneku, cibuli, lžíci sádla, lžíci hladké mouky a paprikovou klobásu. Uzené maso povaříme doměkka, nejprve namočené sušené houby povaříme v troše vody a kysané zelí dáme do dalšího hrnce a povaříme zvlášť i s nálevem. K zelí přidáme pivo, koření a česnek utřený se solí. Na pánvičce zatím připravíme jíšku z cibule, sádla a mouky, zalijeme uzeným vývarem a přilijeme k vařenému zelí s pivem. Do polévky přidáme pokrájené uzené maso, klobásu, povařené houby a majoránku, podle potřeby přisolíme a povaříme.


Sladká pivní polévka

Světlé pivo povaříme s rozinkami, oloupanými praženými (nasekanými) mandlemi a nakonec zahustíme žloutky a osladíme medem. Na talíři se polévka posype osmaženou žemlí, nakrájenou na kostičky.


Roštěnky na pivě

Čtyři roštěnky opepříme, osolíme a opečeme na sádle společně s nakrájenou cibulí. Podlijeme je trochou piva (celkem je potřeba na omáčku půllitr) a podusíme doměkka. Vyjmeme roštěnky, dolijeme zbytek piva, přidáme nastrouhaný tvrdý chleba a provaříme. Omáčku pak přecedíme na roštěnky a necháme odležet v teple, pod pokličkou. Zatím na troše sádla s nakrájenou druhou cibulí opečeme 4 pokrájené párky. Maso podáváme přelité šťávou a ozdobené párky s cibulí s bramborovou kaší.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama